this is me.

My photo
a place for reminiscing my old memories as i grow older and wiser.hopefully, InsyaAllah.it will be great if you walk in my shoes first before you judge me

Saturday, June 4, 2011

Allah lebih menyayanginya T.T

salam.
firstly nk gtao sape2 yg tatau lg.
pada 16 Mei 2011 arituh mak saya, Siti Hawa binti Mat Elah sudah pulang ke rahmatullah.marilah sama2 kte sedekahkah bacaan Yassin ataupun paling mudah mntak tolong sedekahkah Al-Fatihah pada mak saya.insyaAllah moga Allah tempatkan mak saya di kalangan hambanya yang beriman.aminnn

dh lama x updet blog, bru arinih rasa terbuka hati sket nk cite psl mak saya.sbb asek pendam je prasaan rindu ni membuak2 sampai rasa nak menanges je stiap hari.rindu kat makk T.T

masa 14Mei pkul 1pg akak saya kol from mesia sambil nanges2 die gtao doc bru je gtao mak dah nazak n mayb mampu btahan sampai pagi tu je.saya yg dgar kat jepun ni sumpah terkedu n tatau nk ckp ape dah.boleh menanges je n ckp x kire nak balik jugak.

ok nak tuka la plak.nk ckp aku pulak.

akak ak tros kata balek2 beli tket yg plg cepat.ak pon terus usha tket pling awal ade MAS je tp mahal nk mampus.tapi x kisah asalkan dpt cepat balek so tros je beli.harta sementara je kalo nk banding ngn emak yg lahirkan aku, darah daging aku kan.hmm tapi paling awal pon pagi ahad and smpi mesia ptg ahad tuh.malam tuh sumpah x leh tdo.nk kol sape2pn dh tatau dah.mse tuh rase kosong sgt.pastuh ak siap2 amek wudhuk solat hajat ntok mak T.T mase tuh bru rase tenang.alhamdulillah Allah ade je kat sisi ak bile mana ak perlukan. *ak je yg selalu leka* pastu mmg x leh tdo smpi pagi.setelkan tket bas nk g airport sume2 n kemas brg2 sket.malam tuh pon x leh tdo lg.tnye along, mak still bertahan makin stabil.

pagi tuh siap2 g airport balek.alhamdulillah selamat smpi mesia dlm kol 5ptg 15Mei.sampai2 abg shazli yg amek kt airport.ayh n along stay hospital jaga mak.sampai2 hosp mmg rmai sgt org.ak masuk2 salam sume org n tros pegi kt mak.terkedu skjap sbb mak dh kurus sgt.muka cengkung.lain sgt dr masa yg aku balek bln Mac arituh.time ni mak x pkai spek so x nampak aku.ak terus bisik kt telinga mak ckp 'makk, ni angah ni.angah dh sampai mesia ni' mak ak terus terkejut walaupun die mamai2 sbb doc msukkan morphine kt bdn die.mak sedar ak dh smpi.mak terus bukak mata besar2 senyum gembira sbb aku balik T.T mak tanye2 cuti smpi bile and ak jwb 'tatau lg.angh cuti smpi mak baik la' mak ckp dah x brapa jelas.ak pon kdg2 x dpt tangkap.tp macik ak ckp mak ak tunggu aku balek.lepas diorg tau aku nk balek diorg slalu bisik kt mak aku ckp 'tunggu farah dh nak balek.kuatkan semangat boleh jumpe farah nanti' T.T lepas tau tuh mak aku makin stabil.and bile ak dh balik mse tuh heartbeat mak ak makin stabil.rse happy sbb ingtkan condition mak makin baik.ak slalu usap2 tgn mak yg dh kurus sambil cium2 pipi n tgn mak.kesian mak sakit.mak pon genggam je tgn aku balik T.T

malam tuh mak dh makin kurg bckap.ktorg slalu ajak mak makan, minum air.seb baek slama ni ayah,ayeep n along ade tlong jaga mak.ayeep plak mmg abes spm so die la yg byk jaga mak.along plak slalu mntk cuti sbb jaga mak n ayah x yah ckplah.ayah yg pling byk bkorban belikan ape2 je yg mak nak selama ni ayah yg melayan mak.masa ak balek bln 3 tuh pon ayah yg slalu nk masakkan mak bubur sume2.yaAllah rindunyaa kat mak T.T

malam tuh ak soh along n ayah tdo dlu nanti baru tuka shift jaga mak.sbb ak x penah dok hosp jaga mak so time ni la ak nk jaga walaupun mcm dh terlewat sket tp slagi boleh nak jaga.nurse slalu dtg cek machine kt tepi mak.kdg2 rse nyesal je x amek medic tp nk bwt cmne kan.hmm mayb jalan ni yg terbaik utk aku.

esok paginye doc dtg ckp mak dh x boleh btahan lama.die tanye nk mninggal kt umh or kt hosp? masa tuh dh megalir dasat dh airmata ni.aku x dapat bayangkan hidup ak tanpa mak.tapi ak still x puas hati kenapa doc tuh tanye kat sblah mak ak.mak still sedar kot mane boleh die ckp cmtuh.pastuh ktorg masuk bilik mak ckp ngn ktrg.die x tipu sbb mak ingt ktorg ckp mak tipu.tapi ktorg x de pulak ckp psl tipu.ayah boleh gurau2 lg ngn mak n mak nk jentik2 ayah tp sbb ak yg genggam tgn mak so ak yg kne jentik.hehe mak still kuat lg boleh main jentik2.bile ktorg soh mak angkat tgn mak angkat n bile soh angkat kaki pon mak boleh jugak.
 
bile dh ptg sket mak makin lemah, dh x cakap2 dah.cume dgr bunyik mak bnafas je.bile suruh mkn mak kata nak tp bile dh suapkan mak dh x sedar sbb morphine kt dlm bdn.mak lapar tp x leh nak makan.pastuh mak dh x sedar dah.abg shazli suruh ckp kt telinga mak, mntak maaf kt mak n bisik ape2 yg kte nk ckp kt mak.pastuh kwn kak long dh suruh ktorg bisik nama Allah kt telinga mak n terus2 baca Yassin.make sure sentiasa ade org bisikkan nama Allah kt telinga mak n jgn tinggalkan mak sorg2.alhamdulillah sampai saat terakhir sume org sentiasa ade kt sebelah mak bisikkan nama Allah.pukul 9.40mlm mak dh pergi dgn tenang.moga mak ditempatkan dikalangan hamba2 Allah yg beriman.yaAllah kau ampunilah dosa ibuku, dan kurniakanlah rahmat kepada ibuku.InsyaAllah

lepas tuh aku ngn akak ak ikot mandikan mak.pengalaman pertama mandikan jenazah.masa bukak kain tutup muka nmpk mak tersenyum.Alhamdulillah sejuk hati lepas tengok.kalo boleh nak meninggal mcm mak jugak.insyaAllah :)

malam tuh x boleh tdo lagi.memang penat tapi x leh nak tdo.lepas jenazah mak dah bwk balek umah mlm tuh mmg ak stay sblah mak je.sedihnye bile mak dah takde.dh takde sape2 nak cite2 psl probs ke masak2 ke n mcm2 lg.yg penting dh takde sape nk jd secret reader blog ni sbb mak memang selalu je tau cite2 aku rupe2nye mak mmg updet baca blog ni.

masa ak balek skjap bln 3 tuh mak ckp mcm mane kalo mak dh takde nanti.mase tuh aku marah mak ckp mengarut je mak ni.sakit biase2 je laa tuh.tapi menanges kt sblah mak lepas tuh.tp rupe2nye mak ade kanser usus last stage dah.terkilan sbb lambat dpt detect.nak bwt cmnepun, mmg dh sampai masa mak pergi jugak

pastuh,tadi masa masak tetibe teringat mak ckp dulu, mak nk dtg jepun thn ni n nak stay lama2 kat jepun sbb tau aku bru pindah n sewa umh besar.mak kata kalo time aku gi kelas mak nak stay dok umah ni masakkan ntok aku nanti balek2 boleh la makan sesame.sedih sangat bile tau mak takkan boleh datang sini masakkan utk ak, apetah lg tunggu aku balek makan sesame T.T

ya Allah berilah aku kekuatan. 

"saya sayang mak saya tapi saya baru sedar yg Allah lagiiiiii sayang mak saya.
dan sebenarnye Allah hanya pinjamkan je mak saya, sekarang saya kne pulangkan mak balik.drpd Allah kte datang kepadanya kita kembali.

angah sayang mak sangat2.jasa mak memang angah takkan dpt balas sampai bile2.tapi insyaAllah angah akan sentiasa doakan mak kat sana.I LOVE YOU.you are the greatest mom in the world.sayaaaaaaang mak <3 "

buat semua yg masih ade mak, hargailah mak anda sebab ade rmai lg insan lain yg perlukan kasih sayang ibu mereka tapi x berpeluang utk bersama mak mereka.so, smentara ada peluang, gunakan lah sebaik2nya.say you love her, thank her, kiss her and hug your mum.mcm saya ni, x sempat nk ckp thanks kat mak yg lahirkan saya sampai jadi besar 20 tahun ni dah.tapi saya tau mak saya faham perangai anak die nih n sebenarnye anak mak ni sayanggg sangaaaaat kat mak.

'I've always known my mom loves me But will never know how much' - matluthfi

7 comments:

paen said...

eein,sedih gila ;(
xpe.betul.Allah lagi sayang dia.
semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman ;)

Ain bintu Amir said...

sobs...T-T ..moga Allah permudahkan urusan mak, die sgt sistematik,btggjwb as a muslim n mum..no one can replace her..Al Fatihah..angah, anything u want olwez remember dat u still have us, ur family..take care dear.

Izyan said...

ein, sedihnye aku bace :( aku menangis kot :(

diLa said...

angah!
b strong!!
*walhal org yg bce pon mnanges T_T

dila said...

ein , ein sangat kuat lah :) terus mcm ni tau . banyak sedekahkan alfatihah dan baca Al Quran utk mak ein . be strong

Liena Razali said...

ein, sedihnyee aku bace..u make me cry... tp aku respect ko..ko tabah! i'm proud with u :)
Al-Fatihah utk mak ein.

wan nina said...

fangah b strong! jgn cedih2 tau2, you know you got mat elah crew to support you k! love u much!! :-*